Számvitel – csak egyszerűen! :)

Meggyőződésünk, hogy a számvitel logikusan felépített rendszer, józan paraszti ésszel átgondolva minden érthető benne. A napokban olvastam  a bártulajdonos és a könyvelő esetét a mogyoróval, ami persze vicc, de kétségtelenül magába foglalja a szakmánk szépségeit. 🙂

A bártulajdonos, a könyvelő és a mogyoró

Könyvelő:
Azt mondod, hogy eztán mogyorót is kínálsz, mert hogy egyes vendégek hiányolták. De meggondoltad, hogy mibe kerül neked egy kis zacskó mogyoró?

Bártulajdonos:
Hogy mibe kerül? Nem kerül ez nekem semmibe. Tiszta haszon. Ez nyilvánvaló. Fizettem 2500 forintot egy tárolórekeszért, amiben kiteszem. Maga a mogyoró 6 forint zacskónként és eladom 10-ért. Eladok 10 zacskót hetenként, 12 és fél hét alatt megkeresem a tároló árát. Ezt követően 4 forintot keresek zacskónként. Minél többet adok el, annál többet keresek.

Könyvelő:
Ez egy régimódi és hamis szemlélet. Szerencsére a modern számvitel kínál nekünk egy sokkal pontosabb eljárást, ami segít, hogy felfoghassuk ennek a témának a bonyolultságát.

Bártulajdonos:
!!??

Könyvelő:
Vegyük szemügyre a dolgot közelebbről. Ezt a mogyorókérdést, mint az üzleti tevékenységed részét kell megvizsgálnunk. Biztosítanod kell, hogy viselje a rá eső általános költségek megfelelő részét! A mogyorónak viselnie kell az üzlethelyiség bérletének, a villanyszámlának, a fűtésnek, a berendezések amortizációjának, a szakács és a felszolgáló fizetésének… bizonyos százalékát!

Bártulajdonos:
A szakácsnak? Jól hallottam, azt mondtad, a szakácsnak? Mi köze van a szakácsnak a mogyoróhoz? Még azt se tudja, hogy mogyorót vettem!

Könyvelő:
Legyünk precízek. A szakács a konyhában van, ahol az ételek készülnek, az ételek vonzzák a vendégeket és éppen a vendégek azok, akik igénylik a mogyorót. Emiatt kell a szakács fizetésének egy részét ráterhelned a mogyoróra (ahogy saját személyes jövedelmed egy részét is). Itt van, készítettem neked egy költségelemzést, ami azt mutatja, hogy a mogyorónak pontosan 127.800 forintot kell fedeznie az általános költségekből.

Bártulajdonos:
Mit mondasz? Hogy 127.800 forint általános költséget terheljek a mogyoróra?

Könyvelő:
Lehetünk még pontosabbak is! Mert hogy valójában a számok még magasabbak: hozzájön még a hetenkénti ablakpucolás, a naponkénti padlófelmosás, a szappan a mellékhelyiségbe és csokoládé a rendőrnek. Ha ezeket is hozzászámoljuk, akkor ez 131.300 forint.

Bártulajdonos:
(elgondolkozva) Pedig a mogyoróügynök azt mondta, hogy ez bombaüzlet. Csak le kell tennem a mogyorót a pult mellé a sarokba. Négy forint haszon zacskónként…

Könyvelő:
(türelmetlenül) De ő nem ért a könyveléshez! Van neked fogalmad arról, hogy mibe kerül valójában az a kis hely a pult mellett?

Bártulajdonos:
Nem kerül az nekem semmibe. Nem fér ott el még egy hokedli sem, hogy bárkit is leültessek. Kihasználatlan hely az!

Könyvelő:
A modern számvitelben nincs olyan, hogy kihasználatlan hely. A pultod 6 méter hosszú, és másfél millió forintot forgalmazol évente a pultnál. Eszerint a mogyoró által elfoglalt 10 centire is esik 25.000 forint évente. Mivel kivonod azt a területet az általános használatból, ami elfoglalja azt a helyet, annak meg is kell azt fizetnie.

Bártulajdonos:
Azt akarod mondani, hogy még ezen felül is terheljek 25.000 forintot a mogyoróra?

Könyvelő:
Pontosan. Ez pedig azt jelenti, hogy a mogyoró részesedik 156.300 forinttal az általános költségekből. Vagyis ha eladsz 50 zacskót hetenként, ez zacskónként okoz még 60 forint általános költséget.

Bártulajdonos:
Mi a fene!?

Könyvelő:
Tehát hozzá kell adnod 60-at a 6 forinthoz, amennyiért zacskónként veszed, ez összesen 66 forint. Tehát most már egész világos lehet, ha 10-ért adod el, akkor minden eladott zacskón veszítesz 56 forintot.

Bártulajdonos:
De hát ez őrület! Most már igazán nem tudom, hogy ki az igazán őrült – te, vagy a mogyoró, vagy én!

Könyvelő:
Senki sem őrült meg! A számok magukért beszélnek. Azok pedig azt mutatják, hogy a mogyoró üzlet gazdaságtalan.

Bártulajdonos:
(megvilágosodva) De mi van, ha tonnákat adok el, ezer zacskót hetenként az ötven helyett?

Könyvelő:
(türelmesen) Úgy látom, hogy még mindig nem értetted meg a problémát. Ha nő a mogyoró eladás, együtt nő vele az általános költség is. Többet kell foglalkoznod a mogyoróval, ez több időt vesz el tőled, több az amortizáció, több mindenféle egyéb. A számviteli elmélet erre a kérdésre világos választ ad: “Ha egy bizonyos tevékenység növekszik, annak több általános költséget kell viselnie.” Sajnálom, de az eladásod növekmény nem segít.

Bártulajdonos:
Úgy látom, te mindent tudsz erről. Akkor miért nem mondod meg, mit kellene tennem?

Könyvelő:
(béketűrően) Kezdd azzal, hogy csökkented az általános költségeidet!

Bártulajdonos:
Hogyan?

Könyvelő:
Költözz át egy olyan üzlethelyiségbe, aminek alacsonyabb a bérlete. Az ablakpucolást elég lesz 2 hetenként megcsináltatnod, a padlót mosasd fel minden kedden. A mellékhelyiségbe ne tégy szappant. Kisebb pult is elég lesz. Ha például 50%-kal csökkented az általános költségeidet, akkor a mogyoróra eső 156.300 forint lecsökken 78.150-re, ami zacskónként hoz 36 forintot.

Bártulajdonos:
(lassan) És azt mondod, így jobban jövök ki?

Könyvelő:
Sokkal jobban! Persze még így is veszítesz 26 forintot zacskónként, ha még mindig 10 forintért adod. Tehát árat kell emelned! Ahhoz, hogy 4 forintot nyerjél rajta, 40 forintért kell eladnod.

Bártulajdonos:
Szóval tényleg azt mondod, hogy miután az általános költségeimet felére csökkentettem, a mogyorót 40 forintért kell eladnom? Senki, de senki nem fog 40 forintot adni egy kis zacskó mogyoróért, akármennyire is szereti a mogyorót!

Könyvelő:
Ez a másodlagos probléma. A fontos az, hogy költségeid gondos elemzése után 40 forintért fogod adni a mogyorót, de elsődlegesen az általános költségeidet csökkented, követve a javaslataimat.

Bártulajdonos:
Figyelj csak, van egy jobb ötletem! Miért nem dobjuk ki a szemétbe az összes mogyorót?

Könyvelő:
És ezt megteheted?

Bártulajdonos:
Persze. Csak 50 zacskó mogyoróm van, ez 300 forintba került. Kidobtam 2500 forintot a bemutató rekeszért ezen felül, de legalább kiszállok ebből a veszteséges üzletből.

Könyvelő:
(csóválja a fejét) Ez nem ilyen egyszerű. Már benn vagy a mogyoró üzletben. Ahogy eltüntetted a mogyorót, hozzáadhatsz 156.300 forintot az általános költségeidhez. Légy észnél! Ezt el tudod viselni?

Bártulajdonos:
(magába roskadva) Nem hiszem. Múlt héten nyereséget termeltem, most meg bajban vagyok, és csak azért, mert volt egy nagyszerű ötletem a mogyoróval. Arra számítottam, hogy valamit lendítek a bolton azzal a kis mogyoróval a pult mellett. Azt gondoltam, hogy 50 zacskót könnyedén eladok…

Könyvelő:
(rosszallóan) Ez a célja éppen a modern számvitelnek: hogy megóvják a vállalkozókat és a vezetőket azoktól az illúzióktól, amelyeknek foglyává válnának a nagy számok láttán!

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.