Gyakorlat nélkül ne vállalkozz!

Szinte minden nap megkerestek messengeren, privátban azzal a kéréssel, hogy segítsek eligazodni nektek a könyvelők világában.

Amikor vége van az elméleti képzésnek, akkor még nagyjából semmi nem áll rendelkezésedre ahhoz, hogy ebben a szakmában önállóan boldogulj.

Ilyenkor az egyetlen jó ötlet elmenni dolgozni.

Ha könyvelő akarsz lenni, akkor feltétlenül gyakorlatot kell szerezned. És az sem mindegy, hogy milyet.

Ha már eléggé megfontolt és érett vagy, akkor első körben azt gondold át, hogy mi a célod ezzel a szakmával.

Szerintem az egyetlen üdvös cél a saját, önálló vállalkozás elindítása. Ekkor nyilván könyvelőirodában kell gyakorlatot szerezned, hiszen ott találkozol olyan közeggel, amire a céljaid teljesüléséhez szükséged van. De neked nem kell rám hallgatnod, mert nem az én életemet éled. A napokban írt rám valaki olyat, hogy itt az online életben elvárják, hogy ha valaki már önállóan dolgozik és értelmes, az vállalkozzon. Ezt nem kell figyelembe venni. Ahhoz, hogy valaki vállalkozó legyen, vállalkozói vénával kell rendelkeznie. Felelősséget és kockázatot kell akarnia vállalni. Nyilván van olyan, akinek esze ágában sincs vállalkozni. Túl rizikósnak tartja, többet keres alkalmazottként és meg is van becsülve a munkahelyén.

Dönthetsz tehát úgy is, hogy könyvelőként akarsz dolgozni valahol, ahol van főnököd, esetleg egy főkönyvelő, aki ellenőrzi a munkádat. Ebben az esetben ilyen helyet keress a gyakorlatod megszerzéséhez.

Ilyen üzeneteket kapok:

„Lehet-e, hogy először csak katás egyéni vállalkozókat vállalok?”

Lehet.

Csak először el kell jutni odáig. Első körben le kell ülni az ügyféllel és eldönteni, hogy jó-e neki a kata. És ha nem jó? Vagy ha a könyvelés neked azt jelenti, hogy elkészíted a bevételi nyilvántartást? Könnyen lehet, hogy sokat veszít, ha például heti 36 órát elérő munkaviszony mellett javaslod neki a katát és nem indul be a vállalkozása fél évig. Máris bukott legalább 150 ezer forintot. Ha iparűzési adóban is katát választottatok, akkor 200 ezret…

Aztán elmegy táppénzre. Neked, gyakorlat híján, fogalmad sincs, mi a teendő.

Közben eszébe jut, hogy a sógorával alapítana egy kft-t. És akkor itt a vége. Közlöd, hogy te kft-t nem vállalsz. Ő keres a kft-nek egy könyvelőt, de közben nem hülye hozzád hordani a katás vállalkozás anyagait, tehát elviszi oda azt is, hogy egy helyen legyen.

Egyéni vállalkozóból egyébként is nagyon sokat kell vállalnod, hogy megérje. Keveset kérhetsz érte, a számítógép meg ugyanannyi áramot fogyaszt, ahogy a gázzal is ugyanazt az irodát fűtöd, ahol egy nagy kft-t könyvelnél…

Szóval nem. Nem dolgozhatsz egyedül, amíg nem szerzed meg hozzá a megfelelő gyakorlatot. Pozícionáld magad és keress a terveidnek, céljaidnak megfelelő munkahelyet.

És mondom ezt hatalmas szeretettel a te érdekedben! <3

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük