Egyszerűsített éves beszámoló előkészítése III. rész

Visszaérkeztek tehát az egyenlegközlőink, így már meg is van a mérleghez a vevőkövetelések és szállítói kötelezettségek alátámasztott összege.

Azt jegyezzük meg, hogy csak elismert követeléseket szerepeltethetünk a mérlegben, ezért küldjük ki mindenképpen az egyenlegközlőinket a vevőink részére!

Rengeteg dolog van, amit el kell végeznünk a beszámoló összeállítása előtt. Mindenre nem térek ki, hiszen itt már nem a tanulók, hanem a gyakorló könyvelők ismereteinek – főleg gyakorlati tapasztalatainak – bővítése a cél.

Olyanokat említek tehát, amelyek a leginkább előfordulnak a mi beszámolóink előkészítése során.

Egy ilyennel a napokban is találkoztam. Az egyik cégemnek hosszú lejáratú hitele van és mint olyat, át kell sorolnom a mérlegben. Tudni kell, hogy ezt a tételt nem kell lekönyvelni, de én lekönyvelem, mert amúgy is van elég bajom a bankokkal, amikor főkönyvet és mérleget kérnek, legalább ez látszódjon. Meg amúgy nekem így jobban is tetszik.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A hosszú lejáratú hitelről – jó esetben – kapunk egy törlesztési tervet. Ha nem kapunk, akkor felhívjuk a bankot és kérünk – ezt teszem én is holnap (már pénteken is kértem, de azt kérte az ügyintéző, hogy hétfőn újra hívjam fel, szóval ne tervezzétek, hogy az ilyen társaságot egy nap alatt le tudjátok zárni… 🙂 ). Volt tervünk, de a lezárandó év végén egy nagyobb összegű előtörlesztés történt, így borult a törlesztés.

Megnézzük a törlesztési tervben, hogy a következő évben (a lezárandóhoz képest következő!) mennyi lesz az esedékes törlesztőrészlet és azt átsoroljuk a mérlegben a hosszú lejáratú hitelek közül a rövid lejáratú hitelek közé. Ilyen egyszerű ez.

Az izgalmas az, hogy pontosan mit hová kell sorolni. Íme néhány a sűrűbben előfordulók közül:

  • Hosszú lejáratú hitelek                 —>   Rövid lejáratú hitelek
  • Beruházási hitelek                         —>    Rövid lejáratú hitelek
  • Hosszú lejáratú kölcsön               —>    Rövid lejáratú kölcsön
  • Egyéb tartósan adott kölcsön     —>     Egyéb követelések közé, stb…

Még valami fontos lehet: ha a hosszú lejáratú bankbetét lekötése a következő évben megszűnik, akkor vezessük át a bankbetétek közé.

Hamarosan folytatjuk a beszámoló előkészítését! Jó munkát addig!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük